blijf op de hoogteMeld u aan voor de nieuwsbrief

Wat is een luchtontvochtiger?

Er is altijd vocht in de ons omringende lucht aanwezig. Dit is noodzakelijk om ons aangenaam te voelen. Echter, in huis kan het soms te vochtig zijn, en als er dan te weinig geventileerd wordt kan dit overtollige vochtproblemen veroorzaken. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht kan dit leiden tot condensvorming op ramen en muren, vochtophoping in de kozijnen, schimmels op muren en meubels en loslatend behang. Vaak is dit ook een gevolg van een goede isolatie van het huis. Het huis is zo goed geïsoleerd dat het vocht in huis “gevangen” blijft. Door het gebruik van een ontvochtiger wordt het vochtprobleem in huis op een praktische, efficiënte en economische wijze opgelost.

Waardoor ontstaat een hoge luchtvochtigheid?

Gedurende onze dagelijks bezigheden in huis produceert een gezin gemiddeld 11,5 liter aan vocht. Dit ontstaat o.a. door:

•      Koken

•      Douchen en het nemen van een bad

•      Het gebruik van een wasmachine/droger en vaatwasser

•      Het drogen van de was

•      Openhaard en gasverwarming

•      Ademen van mensen!

Indien het vocht niet uit het huis kan ontsnappen zal het zich in het huis gaan verzamelen en zoekt een weg naar de koudste gedeeltes van het huis. Bijvoorbeeld naar het raam of een niet verwarmde slaapkamer waarbij het condenseert. Dit is het punt waar de problemen beginnen.

Hoe verandert waterdamp in vocht?

Vocht ontstaat wanneer de warme vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak zoals een raam of een onverwarmde slaapkamer. De warmere lucht die in contact komt met deze lagere temperaturen is niet in staat het vocht nog langer vast te houden en zal het vocht achterlaten op het koude oppervlak. Denk hierbij aan een koude fles die uit de koelkast gehaald wordt. De warme lucht condenseert op de fles. De eerste zichtbare fase van vocht is condensatie die zichtbaar wordt op de ramen. De condensatie gaat over in vocht die op zijn beurt weer resulteert in schimmelvorming. Het vocht is een gastheer voor andere problemen zoals:

•      Het rotten van kozijnen

•      Schimmelvorming op muren

•      Loslatend behang en verf 

•      Onaangename geurtjes

•      Aantasting van meubels en houten vloeren

•      Onaangename bijeffecten in het bijzonder bij mensen die lijden aan reumatische klachten

Hoe vindt vocht de weg in huis?

Het vocht blijft niet lang in de ruimte waar het ontstaan is. Als het in de keuken of badkamer “geproduceerd” is dan zal het snel zijn weg vinden naar de overige delen van het huis. Als de vochtige lucht een koud oppervlak tegenkomt zal het gaan condenseren en als een vochtige plek achterblijven. Het is onmogelijk een gedeelte in het huis te hebben met een hoge luchtvochtigheid en een ander gedeelte met een lage luchtvochtigheid. De ruimte met de lage luchtvochtigheid zal altijd het vocht absorberen van de vochtigere ruimtes zodat de luchtvochtigheid weer in evenwicht komt.

Wanneer heb je een luchtontvochtiger nodig?

De problemen zijn het ergst in herfst en winter wanneer de ventilatie minimaal is, de luchtvochtigheid het grootst is en de buitentemperatuur het laagst.

Zal een ontvochtiger condensatie voorkomen?

Op een zeer koude dag zal er altijd enige mate van condensvorming op ramen en kozijnen optreden. Als dit niet gebeurt dan is de lucht  te droog. Een luchtontvochtiger houdt de luchtvochtigheid onder controle en zal een te grote luchtvochtigheid voorkomen voordat dit een probleem gaat vormen. De hoeveelheid vocht die zich in de lucht bevindt wordt in het algemeen aangegeven als relatieve vochtigheid. De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bevat bij de heersende temperatuur, dus hoe vochtig het is. Deze wordt weergegeven in een percentage en kan maximaal 100% bedragen. De lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve vochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid vocht. De mens voelt zich het prettigst bij een relatieve vochtigheid die ligt tussen de 45% en 65%. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Sommige klimaten zijn zeer warm en vochtig en kan de relatieve vochtigheid bij 30°C  85% bedragen, een koude mistige dag bij ons kan de lucht bij slechts 5°C ook een relatieve vochtigheid hebben van 85%. In beide gevallen is de lucht met 85% gevuld met waterdamp, bijna gelijk aan verzadiging.

Hoe werkt een ontvochtiger?

De ontvochtiger zuigt vochtige lucht aan en vangt het op in een watertank. Uiteindelijk wordt er droge lucht de ruimte ingeblazen.

•      Een ventilator zuigt vochtige lucht aan en zal het via een filter eerst ontdoen van onzuiverheden.

•      De lucht wordt over een zeer koude verdamper geleid. De lucht kan het vocht niet meer vasthouden, condenseert en wordt in de watertank opgevangen.

•      De koude, droge lucht passeert de condensor en verlaat de ontvochtiger.

Alle ontvochtigers van De’Longhi hebben een hygrostaat. Hiermee kun je de gewenste vochtigheidsgraad instellen waarbij je jezelf het prettigst voelt. De hygrostaat zal de ontvochtiger in werking stellen als de relatieve vochtigheid te hoog is en vanzelf uitschakelen als de gewenste relatieve vochtigheid bereikt is. Een hygrostaat voorkomt het extra verbruik van energie doordat de ontvochtiger alleen dan werkt wanneer het echt nodig is.

Belangrijkste kenmerken van een De’Longhi luchtontvochtig:

Hygrostaat: Dit is een van de belangrijkste onderdelen van de ontvochtiger. Hiermee stel je de gewenste luchtvochtigheid in, (ideaal tussen 45% en 65%), waardoor de ontvochtiger automatisch aan en uitschakelt.

Zwenkwieltjes: Hiermee verplaats je heel makkelijk de ontvochtiger van de ene ruimte naar de andere ruimte.

Luchtfilters: De ontvochtigers hebben allemaal een luchtfilter die de lucht reinigt van stof en andere onzuiverheden.

Zeer stil: bij de ontwikkeling is rekening gehouden om de geluidsproductie tot een minimum te beperken.

Functioneren bij lage temperaturen: de ontvochtigers doen hun werk ook bij lage temperaturen zodat ze ook gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld garages en kelders.

Waar moet een luchtontvochtiger geplaatst worden?

Wil je snel resultaat dan is het raadzaam om de luchtontvochtiger in de vochtigste ruimte te plaatsen. Houdt deuren en ramen gesloten zodat de vochtigheid snel afneemt in deze ruimte. Is de relatieve vochtigheid op het gewenste niveau dan kun je de luchtontvochtiger in iedere ruimte plaatsen. Luchtontvochtigers moeten na verloop van tijd op een centrale plaats in huis neergezet worden.

Tot welke temperaturen functioneren luchtontvochtigers?

Luchtontvochtigers kunnen in zeer uiteenlopende temperaturen functioneren. Er is nagenoeg geen uiterste temperatuur, maar let op voor lage temperaturen. Goede ontvochtigers functioneren nog bij lage temperaturen (ontvochtigers van De’Longhi tot 2°C). Om ook bij lage temperaturen goede resultaten te boeken adviseren wij de ruimte bij te verwarmen. Er geldt namelijk: hoe warmer de ruimte, des te beter zijn de resultaten.

Hoeveel energie verbruiken ze?

Er zijn 2 fases in het ontvochtigingsproces:

1.    Eerst wordt het probleem grondig aangepakt door de ontvochtiger zo’n 3 tot 5 dagen continue te laten draaien. Hierdoor daalt het relatieve vochtpercentage aanzienlijk. Het opgenomen vermogen van een ontvochtiger is afhankelijk van het type en kan variëren van 370 Watt tot 460 Watt per uur.

2.    Na deze periode wordt met behulp van de hygrostaat de relatieve vochtigheid op peil gehouden. Het apparaat schakelt zichzelf in, indien nodig.

Welk type heb ik nodig?

•      De’Longhi heeft verschillende types ontvochtigers. Afhankelijk van de capaciteit kunnen ze ruimtes tot maximaal 180 m3.

Hoe vaak moet ik de tank legen?

In de beginfase kan het voorkomen dat de tank 2 keer per dag geleegd moet worden. Het hangt ook af van de temperatuur in de ruimte. Hoe warmer de ruimte is, des te meer vocht wordt er aan de lucht onttrokken. Bij een relatieve vochtigheid van 80% en een temperatuur van 32°C onttrekt een ontvochtiger van De’Longhi (type DE 320 Eco) maximaal 31 liter in 24 uur.

•      In de 2e fase van het ontvochtigingsproces dient de tank ongeveer 2 tot 3 maal per week geleegd te worden.

•      Alle ontvochtigers van De’Longhi hebben de mogelijkheid tot een permanente afvoer. Dit gebeurt door het aanbrengen van een afvoerslang aan de opvangtank. Deze handeling kan ook weer ongedaan gemaakt worden. Deze accessoires worden meegeleverd met de ontvochtiger.

Zijn er andere/goedkopere manieren van het voorkomen van condensatie aan het gebruik van een ontvochtiger?

Er zijn andere manieren ter voorkoming van een te hoog vochtpercentage in huis. Door de verwarming een graadje hoger te zetten zal de relatieve vochtigheid afnemen (hoe warmer de lucht des te meer vocht de lucht kan vasthouden). Echter de hoeveelheid vocht zal niet afnemen. Zodra je ’s nachts de verwarming weer uitzet is het probleem weer terug. Je kunt ook goed ventileren door de ramen open te zetten. Op deze manier komt er drogere, vaak koude lucht voor in de plaats. Dit is een makkelijke en kostbare manier aangezien de lucht weer opgewarmd moet worden. De ontvochtiger is een effectieve oplossing van vochtproblemen. Het alternatief is o.a. loslatend behang, schimmelvorming op de muren, loslatende verf en beschadiging van meubels en boeken.

Wist je dat?

Experts adviseren ons dat de ideale relatieve vochtigheid waarbij wij als mens ons behaaglijk bij voelen moet liggen tussen de 45% en 65%.

•      Is de relatieve vochtigheid lager dan 45% dan ervaren we dat als onprettig. Onze huid voelt droog aan en raakt geïrriteerd. Er ontstaan moeilijkheden met ademhalen en er kan statische elektriciteit ontstaan.

•      Is de relatieve vochtigheid boven de 65% dan verliest de lucht de kracht om nog meer vocht op te nemen. Als mens ervaren we dit doordat we gaan transpireren. Het is de ideale omgeving voor schimmels en ander ongedierte. Reumatische klachten kunnen toenemen in een koude en natte omgeving. Bewoners van vochtige woningen hebben vaker last van hoestbuien, allergie en hoofdpijn. Ook meubels, boeken en kleding leiden onder het te hoge vochtgehalte.

•      Een te hoge luchtvochtigheid heeft ook gevolgen voor je energierekening. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht te verwarmen. Bovendien ervaart men vochtige lucht als minder prettig waardoor al snel de thermostaat een graadje hoger wordt gezet.

•      Ontvochtigers beheersen de luchtvochtigheid in huis en zorgen voor een aangenaam leefklimaat in huis.

Bekijk ons volledige assortiment luchtontvochtigers.

Wat is een luchtontvochtiger? | Delonghi Club

Reageer

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

reageren

Plaats uw reactie