blijf op de hoogteMeld u aan voor de nieuwsbrief

Tips voor je volautomaat

Ben jij in het bezit van een De'Longhi volautomaat? Dan geniet je elke dag van een heerlijk en vers kopje koffie. Onderhoud je volautomaat goed voor een optimale kwaliteit van je koffie en om ongemakken te voorkomen. Wij hebben een aantal handige weetjes, tips en tricks voor je op een rijtje gezet zodat je zorgeloos blijft genieten van heerlijke koffie.

Leuke weetjes

We kunnen het niet vaak genoeg vertellen, maar wist je dat...

... Je de perfecte espresso kunt herkennen aan de crèmalaag? De perfecte espresso heeft een hazelnootachtige kleur met rode tinten en donkerbruine strepen en is 3 tot 4 mm dik. Een dunne beige laag met grote bubbels is uit den boze. Heb je een espresso zonder crèmalaag? Dan zit je helemaal verkeerd.

… Hoe dichter de uitloopopening van je volautomaat bij het kopje is, hoe beter de crèmalaag is.

… Je De’Longhi volautomaat voorzien is van een metalen conische maalmolen? Door de trechter achtige vorm neemt hij alle bonen goed op. Ook verbrand de koffie niet tijdens het malen. Een metalen maalmolen is duurzaam en deze maalmolens worden daarom ook geplaatst in professionele bonenmachines. 

… Je De’Longhi volautomaat een compacte uitneembare zetgroep heeft? Dit heeft als voordeel dat hij makkelijk te reinigen is. Spoel de zetgroep dus regelmatig af met lauwwarm water (zonder zeepsop) of laat de zetgroep weken in een bakje water. Zo wordt de oude koffie verwijderd van de zetgroep en geniet je altijd van een heerlijke, verse koffie.

… De beste plek om je koffiebonen vers en lekker te houden is een donkere, koele en droge plaats. Als je de koffiebonen wat langer wilt bewaren, kun je ze het beste in de vriezer bewaren in een vacuüm plastic zak. Belangrijk: laat de bonen niet ontdooien voor gebruik. Plaats de koffiebonen, die je uit de vriezer hebt  gehaald niet terug, er ontstaat dan condens die het aroma en de smaak van de koffie bederft.

… Gemalen koffie verliest eerder zijn versheid en smaak dan koffiebonen

… Koffie versheidtest: koffiebonen zijn erg elastisch, om te checken of ze vers zijn, gooi een koffieboon op de grond. Als hij stuitert, is de boon nog lekker vers. Om te zien of gemalen koffie nog vers is: doe een theelepel gemalen koffie in een glas water, als de koffie nog goed is blijft hij drijven.

… Ververs het water in het waterreservoir zeer frequent. 98% van de vloeistof in je kopje is gemaakt van water. Het is dus zeer belangrijk dat het water vers is.

De ideale waterhardheid is erg belangrijk om een goede kwaliteit van het water te waarborgen. Waterhardheid van 90 mg/l is ideaal. Een waterfilter plaatsen in het reservoir is een goede oplossing voor het verkrijgen van een goede kwaliteit water. Deze filter zorgt er ook voor dat je minder snel je machine hoeft te ontkalken. (maat let op: ontkalken blijft noodzakelijk)! 

… Het is zeer belangrijk om je volautomaat op tijd te ontkalken want gebrek aan ontkalking veroorzaakt problemen in volautomaten. Het laat je koffie niet alleen slechter smaken, het kan je machine ook verstoppen van binnen.  

… Wil je dé perfecte cappuccino maken? Gebruik dan halfvolle of volle melk. De melk moet ook op koelkasttemperatuur zijn (4°C ) als de melk namelijk niet koud genoeg is, is het melkschuim van lagere kwaliteit. Het is ook zeer belangrijk om altijd de ‘clean’ button te gebruiken na het maken van elke cappuccino, vergeet niet de losse onderdelen van de melkkan en het melkkan-bevestigingspijpje te reinigen.

… Je De’Longhi volautomaat met cappuccinosysteem is uitgerust met 2 afzonderlijke thermoblocks. Dit heeft als voordeel dat je met één druk op de knop een cappuccino kunt zetten en dat de melk een afzonderlijke temperatuur heeft van de koffie. Het  apparaat hoeft niet te wachten na het zetten van melk voordat het water weer is verwarmd voor de koffie.

… Hou je van lekkere warme koffie? Warm je kopje dan voor het maken van de koffie op met warm water of plaats hem op de kopjes verwarmplaat indien je volautomaat hierover beschikt. Ook kun je de temperatuur van je koffie veranderen op je volautomaat.  Verander de temperatuur in ‘hoog’.

... De perfecte espressohoeveelheid in elk kopje is 35 tot 40ml

De juiste koffieboon

Alles begint bij de perfecte koffieboon. Er bestaan tientallen soorten koffiebonen waarvan er 2 het belangrijkst zijn. Namelijk de Robusta en Arabica bonen. Arabica bonen hebben een wat zoetere en zachtere smaak, Robusta bonen hebben een sterke, harde smaak. Robusta bonen bevatten twee keer zoveel cafeïne als Arabica bonen. Wij raden je altijd aan om 100% Arabica bonen te gebruiken omdat deze kwalitatief het beste zijn. Ook zijn deze bonen minder vet waardoor je minder kans hebt op verstoppingen in je volautomaat. Meer informatie over de juiste koffiebonen kan je hier vinden.

Heb jij nog een tip die echt in dit rijtje thuishoort? Laat het ons dan weten! We zullen jouw tip dan ook op deze pagina vermelden. 

Tips voor je volautomaat | Delonghi Club

Reageer

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

reageren

Plaats uw reactie